Bediüzzaman Said Nursî'nin Risale-i Nur Külliyatı'nda CUMA konusuyla ilgili bölümler, atıflar ve Kur'ân âyetleri.
Kur'ân-ı Kerîm'den İlgili Âyetler
Konu adının geçtiği âyetler
"İçinizden cumartesi günü yasağını çiğneyenleri elbette bilirsiniz. İşte bundan dolayı onlara "sefil maymunlar olun!" dedik."
Bakara Sûresi, 65. Âyet
"Ey kendilerine kitap verilenler! Gelin yanınızda bulunan (Tevrat)ı tasdik etmek üzere indirdiğimiz bu kitaba iman edin. Biz birtakım yüzleri silip de enselerine çevirmeden yahut cumartesi halkını (yahudileri) lanetlediğimiz gibi onları lanetlemeden önce iman edin. Yoksa Allah'ın emri mutlaka yerine gelecektir."
Nisâ Sûresi, 47. Âyet
"Söz vermeleri için Tur dağını üzerlerine kaldırdık. Onlara: "O kapıdan secde ederek girin" dedik. Yine onlara: "Cumartesi yasağını çiğnemeyin" dedik ve onlardan sağlam bir söz aldık."
Nisâ Sûresi, 154. Âyet
"Bir de onlara, o deniz kıyısındaki şehrin başına gelenleri sor. O sırada onlar cumartesi yasağına riayet etmiyorlardı. Cumartesi günü balıklar akın akın geliyorlardı, yasak olmadığı gün gelmiyorlardı. Yoldan çıkıp sapıklık yaptıkları için biz de onları işte böyle sınıyorduk."
A'râf Sûresi, 163. Âyet
"Cumartesi günü (avlanmamak), ancak onda ihtilafa düşenlere farz kılındı. Şüphesiz Rabbin onların ihtilaf edip durdukları şeyler hakkında kıyamet günü, aralarında elbette hükmünü verecektir."
Nahl Sûresi, 124. Âyet
"Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrıldığı(nız) zaman, Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır."
Cum'a Sûresi, 9. Âyet
Anlamca ilgili âyetler
"Hâ Mîm."
Fussilet Sûresi, 1. Âyet
"Hâ Mîm."
Mü'min Sûresi, 1. Âyet
"Yâsîn."
Yâsîn Sûresi, 1. Âyet
"Asra yemin olsun ki,"
Asr Sûresi, 1. Âyet
"Ay tutulur,"
Kıyâmet Sûresi, 8. Âyet
"Hâ mîm."
Ahkaf Sûresi, 1. Âyet
"Andolsun Tûr'a,"
Tûr Sûresi, 1. Âyet
"Cennetime gir."
Fecr Sûresi, 30. Âyet
"Hâ, mîm"
Câsiye Sûresi, 1. Âyet
"Ona ancak en azgın olan girer."
Leyl Sûresi, 15. Âyet
Risale-i Nur'da Geçtiği Yerler
Cum'a hutbesi hakkında
Sözler · s.780
Sh.’daki 3.p.'dan İtibaren
Mesnevî-i Nuriye · s.143
Sh.’daki Son p.'dan İtibaren
Üstadın Cum'a namazına gidememesi hakkında
Emirdağ Lâhikası · ≈s.55
Sh.’daki 1.p'dan İtibaren
Bid'a olan yerde Cum'a namazına dair
Kastamonu Lâhikası · s.355
Sh.'daki 1.p’dan itibaren