Bediüzzaman Said Nursî'nin Risale-i Nur Külliyatı'nda HIZIR ( A.S ) konusuyla ilgili bölümler, atıflar ve Kur'ân âyetleri.
Kur'ân-ı Kerîm'den İlgili Âyetler
Konu adının geçtiği âyetler
"(Hızır) dedi ki: "Doğrusu sen benimle asla sabredemezsin."
Kehf Sûresi, 67. Âyet
"(Hızır) dedi ki: "O halde bana tabi olacaksın; ben sana sırrını anlatmadıkça, hiçbir şey hakkında bana soru sorma!""
Kehf Sûresi, 70. Âyet
"Bunun üzerine ikisi beraber yürüdüler. Nihayet gemiye bindikleri zaman, o kul (Hızır) gemiyi deldi. Musa, ona şöyle dedi: "Geminin içindekileri boğmak için mi deldin? Doğrusu çok kötü bir iş yaptın.""
Kehf Sûresi, 71. Âyet
"(Hızır:) "Sen benimle asla sabredemezsin, demedim mi?" dedi."
Kehf Sûresi, 72. Âyet
"Yine gittiler. Nihayet bir erkek çocuğa rastladıklarında Hızır hemen onu öldürdü. Musa: "Kısas olmadan masum bir cana nasıl kıyarsın? Doğrusu sen çok fena bir şey yaptın" dedi."
Kehf Sûresi, 74. Âyet
"Hızır dedi ki: "Doğrusu sen benimle asla sabredemezsin demedim mi sana?""
Kehf Sûresi, 75. Âyet
"Bunun üzerine yine yürüdüler. Nihayet bir köy halkına varıp onlardan yemek istediler. Ancak köy halkı onları misafir etmekten kaçındılar. Derken orada yıkılmak üzere olan bir duvar buldular. Hızır hemen onu doğrulttu. Musa: "İsteseydin elbet buna karşı bir ücret alırdın" dedi."
Kehf Sûresi, 77. Âyet
"Hızır dedi ki: "İşte bu, seninle benim aramızın ayrılmasıdır. Şimdi sana o sabredemediğin şeylerin içyüzünü haber vereceğim.""
Kehf Sûresi, 78. Âyet
Anlamca ilgili âyetler
"Yarışıp geçenlere,"
Nâziât Sûresi, 4. Âyet
"En azgınları ileri atılınca,"
Şems Sûresi, 12. Âyet
"Yaydıkça yayanlara,"
Mürselât Sûresi, 3. Âyet
"Ay tutulur,"
Kıyâmet Sûresi, 8. Âyet
"O gün kabirlerden hızlı hızlı çıkacaklar, sanki putlara gidiyorlarmış gibi fırlayacaklar."
Meâric Sûresi, 43. Âyet
"Hâ Mîm."
Fussilet Sûresi, 1. Âyet
"Hâ Mîm."
Mü'min Sûresi, 1. Âyet
"O, alçaltıcıdır, yükselticidir."
Vâkıa Sûresi, 3. Âyet
Risale-i Nur'da Geçtiği Yerler
Hızır (A.S.) hayatta mıdır?
Mektubat · s.13
Birinci Sual
Makam-ı hızır hakkında