‹ Nur Rehberi Kütüphanesi

İBADET

Bediüzzaman Said Nursî'nin Risale-i Nur Külliyatı'nda İBADET konusuyla ilgili bölümler, atıflar ve Kur'ân âyetleri.

Kur'ân-ı Kerîm'den İlgili Âyetler

Konu adının geçtiği âyetler

"Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti. (Ya Rab!)."
Fâtiha Sûresi, 5. Âyet
"Biz ta o zaman bu Beyt'i, insanlar için bir sevap kazanma ve bir güven yeri kıldık. Siz de Makamı İbrahim'den kendinize bir namazgah edinin. Ayrıca İbrahim ile İsmail'e şöyle ahid verdik: "Beytimi, hem tavaf edenler için, hem ibadete kapananlar için, hem de rükû ve secde edenler için tertemiz tutun!""
Bakara Sûresi, 125. Âyet
"Ey bizim Rabbimiz, hem bizim ikimizi yalnız senin için boyun eğen müslümanlar kıl, hem de soyumuzdan yalnız senin için boyun eğen müslüman bir ümmet meydana getir ve bize ibadetimizin yollarını göster, tevbemize rahmetle bakıver. Hiç şüphesiz Tevvâb sensin, Rahîm sensin."
Bakara Sûresi, 128. Âyet
"Yoksa siz de olaya şahit mi oldunuz; Yakub'a ölüm hali gelip çattığı zaman, oğullarına; "Benden sonra neye ibadet edeceksiniz?" dediği zaman, oğulları; "Senin Allah'ına ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak'ın Allah'ına, tek olan o Allah'a ibadet edeceğiz. Biz ancak O'na boyun eğen müslümanlarız." dediler."
Bakara Sûresi, 133. Âyet
"Allah'ın boyasına bak, (vaftiz nolacak?) Kim, Allah'dan daha güzel boya vurabilir ki? İşte biz O'na ibadet edenleriz."
Bakara Sûresi, 138. Âyet
"Nihayet hac ibadetlerinizi bitirdiğiniz zaman, önceleri babalarınızı andığınız gibi, hatta daha kuvvetli bir anışla Allah'ı anın. İnsanlardan kimisi: "Ey Rabbimiz! Bize dünyada ver!" der. Onun için ahirette hiçbir kısmet yoktur."
Bakara Sûresi, 200. Âyet
"Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Sonra anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, akraba olan komşulara, yakın komşulara, yanında bulunan arkadaşa, yolda kalanlara, sahip olduğunuz kölelere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseyi sevmez."
Nisâ Sûresi, 36. Âyet
"Andolsun, "Allah, Meryem'in oğlu Mesih'tir" diyenler elbette kâfir olmuşlardır. Oysa Mesih onlara: "Ey İsrailoğulları, hem benim, hem de sizin Rabbiniz olan Allah'a ibadet edin. Kim Allah'a ortak koşarsa, şüphesiz Allah ona cenneti haram kılmıştır ve onun varacağı yer cehenemdir. Zalimlerin yardımcıları da yoktur" demişti."
Mâide Sûresi, 72. Âyet
"De ki: "Şüphesiz ki bana, Allah'tan başka yalvardıklarınıza ibadet etmem yasaklandı". De ki: "Sizin çarpık isteklerinize uymayacağım, (eğer uyarsam) o zaman sapıtmış olur, doğru yolda gidenlerden olmamış olurum"."
En'âm Sûresi, 56. Âyet
"De ki: Benim namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm hep âlemlerin Rabbi Allah içindir."
En'âm Sûresi, 162. Âyet
"Onlar, Allah'dan başka bilginlerini ve rahiplerini de kendilerine Rab edindiler, Meryem oğlu Mesih'i de. Oysa onlar bir olan Allah'a ibadet etmekle emrolunmuşlardı. Allah'dan başka hiçbir ilâh yoktur. O, müşriklerin ortak koştuğu şeylerden de münezzehtir."
Tevbe Sûresi, 31. Âyet
"(Bunlar), O tevbekâr olanlar, o ibadet edenler, o hamd edenler, o oruçlular, o rükua varanlar, o secdeye kapananlar, iyiliği emredip, kötülükten vazgeçirenler, Allah'ın hududunu koruyanlar (emirleriyle yasaklarının ölçülerine riayet edenler)dır. Müjde ver o müminlere, müjde!"
Tevbe Sûresi, 112. Âyet
"Rabbiniz o Allah'dır ki, gökleri ve yeri altı günde yarattı, sonra arş üzerine istiva etti (onu hükmü altına aldı), işi tedbir eyliyor. O'nun izni olmaksızın hiç kimse şefaatçi olamaz. İşte Rabbiniz olan Allah budur. O'na ibadet ediniz! Hâlâ düşünüp ibret almayacak mısınız?"
Yûnus Sûresi, 3. Âyet
""Şimdi sizinle bizim aramızda şahit olarak Allah yeter. Sizin bize ibadet ettiğinizden bizim haberimiz yoktur" (diyecekler)."
Yûnus Sûresi, 29. Âyet
""Allah'dan başkasına ibadet etmeyin! Ben, size gelecek acı bir günün azabından korkarım.""
Hûd Sûresi, 26. Âyet
"O halde sakın şunların ibadet edişlerinden şüpheye düşme. Daha önce ataları nasıl ibadet ediyor idiyseler bunlar da öyle ibadet ediyorlar. Biz de kendilerine nasiplerini elbette eksiksiz olarak öderiz."
Hûd Sûresi, 109. Âyet
"Göklerin ve yerin gaybını bilmek yalnızca Allah'a mahsustur. Her iş O'na döndürülür. Sen yalnızca O'na ibadet et ve yalnızca O'na dayan. Rabbin yaptıklarınızın hiçbirinden gafil değildir."
Hûd Sûresi, 123. Âyet
"Ve sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et."
Hicr Sûresi, 99. Âyet
"Andolsun ki biz her ümmete, "Allah'a ibadet edin ve putlara tapmaktan sakının." diye bir peygamber gönderdik. Allah, bu ümmetlerden bir kısmına hidayet etti, bir kısmına da sapıklık hak olmuştur. Şimdi yer yüzünde bir gezip dolaşın da bakın ki, peygamberleri yalanlayanların sonunun ne olduğunu bir görün?"
Nahl Sûresi, 36. Âyet
"Artık Allah'ın size rızık olarak verdiği şeylerden helal ve temiz olarak yiyin. Allah'ın nimetine şükredin, eğer gerçekten O'na ibadet edecekseniz."
Nahl Sûresi, 114. Âyet
"Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara "öf" bile deme ve onları azarlama. İkisine de tatlı ve güzel söz söyle."
İsrâ Sûresi, 23. Âyet
"De ki: "Ben de sizin gibi ancak bir beşerim. Ne var ki, bana ilâhınızın ancak bir ilâh olduğu vahyolunuyor. Onun için her kim Rabbine kavuşmayı arzu ederse iyi amel işlesin ve Rabbine yaptığı ibadete hiç kimseyi ortak etmesin.""
Kehf Sûresi, 110. Âyet
""Şüphesiz benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz Allah'tır. O halde ona ibadet edin, işte dosdoğru yol budur.""
Meryem Sûresi, 36. Âyet
""Ben, sizden ve Allah'tan başka taptığınız şeylerden çekilip ayrılırım da Rabbime dua (ibadet) ederim. Rabbime yalvarışımda mahrum kalmayacağımı umarım.""
Meryem Sûresi, 48. Âyet
"İbrahim, kavminden ve onların Allah'tan başka ibadet ettikleri şeylerden uzaklaşınca, biz ona İshak'ı ve (İshak'ın oğlu) Yakub'u ihsan ettik. Ve hepsini de peygamber yaptık."
Meryem Sûresi, 49. Âyet
"O, göklerin, yerin ve aralarındakilerin Rabbidir. O halde, O'na ibadet et ve O'na ibadet etmekte sabırlı ol. Hiç sen Allah'ın ismini taşıyan başka birini bilir misin?"
Meryem Sûresi, 65. Âyet
"Hayır, (zannettikleri gibi değil) tapındıkları ilâhlar onların ibadetlerini inkâr edecekler ve aleyhlerine dönüp düşman olacaklardır."
Meryem Sûresi, 82. Âyet
"(Musa ona şöyle) dedi: "Haydi çekil git. Artık senin için hayat boyunca, 'benimle temas yok' diye söylemen var (bir vahşi gibi yapayalnız yaşamağa mahkum olacaksın). Hem senin için asla kaçamayacağın bir ceza daha vardır. Bir de ibadet edip durduğun ilâhına bak; elbette biz onu yakacağız, sonra da kül edip muhakkak onu denize savuracağız.""
Tâhâ Sûresi, 97. Âyet
"Senden önce hiçbir peygamber göndermedik ki, ona şöyle vahyetmiş olmayalım: "Gerçek şu ki benden başka ilâh yoktur. Onun için bana ibadet edin.""
Enbiyâ Sûresi, 25. Âyet
"İnsanlardan kimi de Allah'a bir yar kenarındaymış gibi ibadet eder, eğer kendisine bir iyilik gelirse ona gönlü yatışır ve eğer başına bir bela gelirse yüzüstü dönüverir. Dünyayı da ahireti de kaybeder. İşte apaçık kayıp budur."
Hac Sûresi, 11. Âyet

Anlamca ilgili âyetler

"Cennetime gir."
Fecr Sûresi, 30. Âyet
"Ay tutulur,"
Kıyâmet Sûresi, 8. Âyet
"Konulmuş kadehler,"
Gâşiye Sûresi, 14. Âyet
"Hâ Mîm."
Fussilet Sûresi, 1. Âyet
"Hâ Mîm."
Mü'min Sûresi, 1. Âyet
"Tâ, Hâ,"
Tâhâ Sûresi, 1. Âyet
"Yakınlığı olan bir yetime,"
Beled Sûresi, 15. Âyet
"Yâsîn."
Yâsîn Sûresi, 1. Âyet
"İnsanların ilâhına,"
Nâs Sûresi, 3. Âyet
"Yükseltilmiş divanlar,"
Gâşiye Sûresi, 13. Âyet

Risale-i Nur'da Geçtiği Yerler

İbadet ve saadet hakkında

Sözler · s.32 Üçüncü Söz
Sözler · s.68 İkinci Nükte

İbadetin lüzumu ve ehemmiyeti

İşârâtü'l-İ'câz · s.222 Ayetin Tefsiri ( s.231'e kadar )

İbadette sahabelerin üstünlükleri hakkında

Lem'alar · s.908 Sh.'daki 1.p

Farzları yapmak şartıyla, dünyevî çalışmaların da ibadet olduğu

Tarihçe-i Hayat · s.709 Tarihçe-i Hayat / s.712 - 713 / Sh.’daki Haşiyeler
Sözler · s.425 Beşinci İkaz

Geçim derdi, kulluğa mani olmamalıdır

Lem'alar · s.652 İkinci Vecih

İbadette rekabet olmaz

Mesnevî-i Nuriye · s.355 Sh.'daki 2. İ'lem

Beş türlü ibadet

Lem'alar · s.400 Sh.'daki Haşiye
Bu konuyu etkileşimli fihristte incele →