Bediüzzaman Said Nursî'nin Risale-i Nur Külliyatı'nda İHTİYARLIK konusuyla ilgili bölümler, atıflar ve Kur'ân âyetleri.
Kur'ân-ı Kerîm'den İlgili Âyetler
Konu adının geçtiği âyetler
"Hiç biriniz ister mi ki, kendisinin hurmalık ve üzümlüklerden bir bahçesi olsun, altında ırmaklar aksın, içinde her türlü ürünü bulunsun da, kendi üzerine de ihtiyarlık çökmüş ve elleri ermez, güçleri yetmez küçük, zayıf çocukları olsun. Derken ona ateşli bir bora isabet ediversin de o bahçe yanıversin. İşte Allah, âyetlerini size böylece açıklıyor. Umulur ki, düşünürsünüz."
Bakara Sûresi, 266. Âyet
"Zekeriyya: "Ey Rabbim, benim nasıl oğlum olabilir? Bana ihtiyarlık gelip çattı, karım ise kısırdır." dedi. Allah: "Öyledir, fakat Allah dilediğini yapar." buyurdu."
Âl-i İmrân Sûresi, 40. Âyet
""İhtiyarlık halimde bana İsmail'i ve İshak'ı lutfeden Allah'a hamd olsun. Şüphesiz ki Rabbim duamı çok iyi işitir."
İbrâhim Sûresi, 39. Âyet
"İbrahim dedi ki: "Bana ihtiyarlık gelmişken, beni mi müjdeliyorsunuz, neye dayanarak beni müjdeliyorsunuz?""
Hicr Sûresi, 54. Âyet
Anlamca ilgili âyetler
""Bu sırf eskilerin âdetidir.""
Şuarâ Sûresi, 137. Âyet
"Ancak (geride) bir yaşlı kadın kaldı."
Şuarâ Sûresi, 171. Âyet
"Biz insana ana ve babasına iyilik yapmayı tavsiye ettik. Anası onu zahmetle karnında taşıdı ve zahmetle doğurdu. Onun ana karnında taşınması ile sütten kesilme süresi otuz aydır. Nihayet insan olgunluk çağına ulaşıp, kırk yaşına geldiğinde der ki: "Ey Rabbim! Bana ve ana babama ihsan ettiğin nimetlerine şükretmemi ve senin hoşnut olacağın salih amel işlememi ilham et. Benim neslimden gelenleri de salih kimseler kıl. Doğrusu ben tevbe edip sana yöneldim. Ve ben gerçekten müslümanlardanım.""
Ahkaf Sûresi, 15. Âyet
"Çevrelerinde, ölümsüzlüğe ulaşmış gençler dolaşırlar."
Vâkıa Sûresi, 17. Âyet
"Dediler ki: "Ey vezir! Emin ol ki, bunun çok yaşlı bir babası var. Onun için yerine birimizi al. Gerçekten de biz seni iyilik edenlerden görüyoruz.""
Yûsuf Sûresi, 78. Âyet
""Önceki atalarımız da mı?..""
Sâffât Sûresi, 17. Âyet
"Konulmuş kadehler,"
Gâşiye Sûresi, 14. Âyet
"Ancak geride kalıp batanlar içinde kalan yaşlı bir kadın hariç."
Sâffât Sûresi, 135. Âyet
"Gördün ya artık onlara senelerce zevk ettirsek,"
Şuarâ Sûresi, 205. Âyet
"Ay tutulur,"
Kıyâmet Sûresi, 8. Âyet
Risale-i Nur'da Geçtiği Yerler