‹ Nur Rehberi Kütüphanesi

MUCİZE

Bediüzzaman Said Nursî'nin Risale-i Nur Külliyatı'nda MUCİZE konusuyla ilgili bölümler, atıflar ve Kur'ân âyetleri.

Kur'ân-ı Kerîm'den İlgili Âyetler

Konu adının geçtiği âyetler

"Celâlim hakkı için Musa'ya o kitabı verdik, arkasından birtakım peygamberler de gönderdik, hele Meryem oğlu İsa'ya apaçık mucizeler verdik, onu Rûhu'lKudüs ile de destekledik. Size nefislerinizin hoşlanmayacağı bir emirle gelen her peygambere kafa mı tutacaksınız? Kibrinize dokunduğu için onların bir kısmına yalan diyecek, bir kısmını da öldürecek misiniz?"
Bakara Sûresi, 87. Âyet
"Şanım hakkı için sana çok açık âyetler; parlak mucizeler indirdik. Öyle ki, iman sahasından uzaklaşmış fasıklardan başkası onları inkâr etmez."
Bakara Sûresi, 99. Âyet
"Bilgiden nasibi olmayanlar da "Allah bizimle konuşsa ya, yahut bize de bir mucize gelse ya!" dediler. Bunlardan öncekiler de tıpkı böyle, bunların dedikleri gibi demişlerdi. Onların kalbleri birbirlerine benzedi. Gerçekten de yakîne ermek (hakikati bilmek) isteyen bir kavim için biz mucizeleri çok açık seçik gösterdik."
Bakara Sûresi, 118. Âyet
"Allah onu İsrailoğullarına (şöyle diyecek) bir peygamber olarak gönderir: "Şüphesiz ki ben size Rabbinizden bir âyet (mucize, belge) getirdim: Size, kuş biçiminde çamurdan birşey yaparım da içine üflerim, Allah'ın izniyle o, kuş olur; anadan doğma körü ve alacalıyı iyileştiririm ve Allah'ın izniyle ölüleri diriltirim. Evlerinizde ne yiyor ve neleri biriktiriyorsanız size haber veririm"."
Âl-i İmrân Sûresi, 49. Âyet
""Önümdeki Tevrat'ı doğrulayıcı olarak ve size haram kılınan bazı şeyleri helal kılmak için (geldim) ve Rabbiniz tarafından size bir mucize getirdim. Artık Allah'tan korkun da bana uyun"."
Âl-i İmrân Sûresi, 50. Âyet
"Meryemoğlu İsa da: "Allah'ım, Rabbımız, bizim üzerimize gökten bir sofra indir ki, bizim için, önce ve sonra gelenlerimiz için bir bayram ve senden bir mucize olsun. Bizi rızıklandır, sen rızık verenlerin en hayırlısısın!" dedi."
Mâide Sûresi, 114. Âyet
"Eğer onların yüz çevirmesi sana ağır geldiyse, haydi gücün yetiyorsa yerin içine (inebileceğin) bir delik, ya da göğe (çıkabileceğin) bir merdiven ara ki onlara bir mucize getiresin! Allah dileseydi, elbette onları hidayet üzerinde toplardı. O halde cahillerden olma!"
En'âm Sûresi, 35. Âyet
"Dediler ki: "Ona Rabbinden bir mucize indirilmeli değil miydi?" De ki: "Şüphesiz ki Allah, bir mucize indirmeye kâdirdir, fakat çokları bilmezler"."
En'âm Sûresi, 37. Âyet
"Müşrikler, kendilerine bir mucize gelirse ona mutlaka iman edeceklerine dair en ağır yeminleriyle Allah'a yemin ettiler. De ki: "Mucizeler ancak Allah katındadır". Onlara mucizeler geldiğinde de iman etmeyeceklerini siz nerden bileceksiniz?"
En'âm Sûresi, 109. Âyet
"Semûd kavmine de kardeşleri Sâlih'i (gönderdik): "Ey kavmim dedi, Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka bir ilâhınız yoktur. Size Rabbinizden açık bir delil geldi. İşte şu, Allah'ın devesi, size bir mucizedir; bırakın onu Allah'ın yeryüzünde yesin (içsin), sakın ona bir kötülük etmeyin, yoksa sizi acı bir azap yakalar.""
A'râf Sûresi, 73. Âyet
"İşte o ülkeler ki, sana onların haberlerinden bir kısmını anlatıyoruz Andolsun ki, peygamberleri onlara apaçık deliller (mucizeler) getirmişlerdi. Fakat önceden yalanladıkları gerçeklere iman edecek değillerdi. İşte o kâfirlerin kalplerini Allah böyle mühürler."
A'râf Sûresi, 101. Âyet
"Sonra onların arkasından Musa'yı mucizelerimizle Firavun'a ve topluluğuna gönderdik. Tuttular o mucizeleri inkâr ettiler. Ettiler de bak, o bozguncuların âkıbetleri nasıl oldu!"
A'râf Sûresi, 103. Âyet
"Allah'a karşı ilk görevim, hak olandan başka bir şey söylemememdir. Gerçekten ben size Rabbinizden bir mucize getirdim, artık İsrailoğullarını benimle gönder."
A'râf Sûresi, 105. Âyet
"Firavun: "Eğer bir mucize getirdiysen ve eğer doğru söyleyenlerden isen onu göster" dedi."
A'râf Sûresi, 106. Âyet
""Ve sen büyülemek için her ne mucize getirirsen getir, biz sana inanacak değiliz," dediler."
A'râf Sûresi, 132. Âyet
"Sonra onun arkasından birçok peygamberleri kavimlerine gönderdik. Onlara açık mucizelerle geldiler. Fakat onlar bir defa yalan dediklerine sonuna kadar bir türlü inanmadılar. İşte biz, haddi aşanların kalblerini böyle mühürleriz."
Yûnus Sûresi, 74. Âyet
"Onlara bütün mucizeler hep birden gelse, yine de o acıklı azabı görünceye kadar inanmazlar."
Yûnus Sûresi, 97. Âyet
"Dediler ki; "Ey Hud! Sen bize açık bir mucize getirmedin. Biz de senin sözünle tanrılarımızı terk etmeyiz. Ve biz sana inanmayız.""
Hûd Sûresi, 53. Âyet
"Salih dedi: "Ey kavmim! Eğer ben Rabbimden açık bir mucize üzerinde isem ve o bana tarafından bir rahmet bahşetmiş ise, ben Allah'a isyan ettiğim takdirde beni O'ndan kim kurtarabilir? Demek ki, siz bana zarar vermekten başka bir şey yapmıyorsunuz.""
Hûd Sûresi, 63. Âyet
""Ey kavmim! İşte şu, Allah'ın dişi devesi, size bir mucizedir. Bırakın onu Allah'ın yer yüzünde (otlaklarında) otlasın. Ve ona kötü bir maksatla el sürmeyin, sonra sizi yakın bir azap yakalar.""
Hûd Sûresi, 64. Âyet
"O kâfirler: "Rabbinden ona bir mucize indirilmeli değil miydi?" derler. Sen bir uyarıcıdan başka bir şey değilsin ve her kavim için bir hidayetçi vardır."
Ra'd Sûresi, 7. Âyet
"Sizden öncekilerin; Nuh, Âd ve Semûd kavimlerinin ve onlardan sonra gelenlerin haberleri size gelmedi mi? Onları, Allah'tan başkası bilmez. Peygamberleri onlara mucizeler getirdi de onlar ellerini ağızlarına koydular ve dediler ki: "Biz sizinle gönderileni inkâr ettik ve bizi çağırdığınız şeyden de şüphe ve endişe içindeyiz.""
İbrâhim Sûresi, 9. Âyet
"Biz o peygamberleri mucizelerle ve kitaplarla gönderdik. Ey Peygamberim! Sana da Kur'ân'ı indirdik ki, insanlara vahyedileni açıklayasın. Belki onlar da düşünürler."
Nahl Sûresi, 44. Âyet
"Bizi, âyetler (mucizeler) ve peygamber göndermekten alıkoyan şey, ancak öncekilerin onları yalanlamış olmalarıdır. Semûd'a, açık bir mucize olarak o dişi deveyi vermiştik de ona zulmetmişlerdi (deveyi boğazlayarak kendilerine yazık etmişlerdi). Oysa biz, o mucizeleri ancak korkutmak için göndeririz."
İsrâ Sûresi, 59. Âyet
"Andolsun biz Musa'ya apaçık dokuz mucize verdik. (Ey Peygamber!) İsrailoğullarına sor, Musa kendilerine geldiğinde Firavun ona: "Ey Musa! Ben senin büyülenmiş olduğunu sanıyorum" demişti."
İsrâ Sûresi, 101. Âyet
"Musa dedi ki: "Ey Firavun! Pekâlâ bilirsin ki, bu mucizeleri, birer ibret olmak üzere, ancak göklerin ve yerin Rabbi indirdi. Ey Firavun! Ben de seni helak olmuş zannediyorum.""
İsrâ Sûresi, 102. Âyet
"Ey Muhammed! Baksaydın güneşin doğduğu zaman mağaranın sağ tarafına yöneldiğini, batarken de sol taraftan onları makaslayıp geçtiğini görürdün. Onlar, mağaranın geniş bir yerinde idiler. İşte bu Allah'ın mucizelerindendir. Allah kime hidayet ederse, işte o, hakka ulaşmıştır; kimi de hidayetten mahrum ederse, artık ona doğru yolu gösterecek bir dost bulamazsın."
Kehf Sûresi, 17. Âyet
"Onları bir mucize olarak uyuttuğumuz gibi, birbirlerine sorsunlar diye kendilerini uyandırdık da içlerinden bir sözcü şöyle dedi: "Ne kadar durup kaldınız?" (Kimi) "Bir gün ya da günün bir parçası kadar kaldık" dediler. (Kimi de) şöyle dediler: "Ne kadar durduğunuzu, Rabbiniz daha iyi bilir. Şimdi siz birinizi, bu gümüş paranızla şehre gönderin de baksın, hangi yiyecek daha temiz ise, ondan size azık getirsin. Hem çok dikkatli davransın ve sizi kimseye sezdirmesin.""
Kehf Sûresi, 19. Âyet
"Melek: "Bu, dediğin gibidir. Ancak Rabbin buyurdu ki: Bu (babasız çocuk vermek), bana pek kolaydır. Hem biz onu nezdimizden insanlara bir mucize ve rahmet kılacağız. Hem, bu önceden (ezelde) kararlaştırılmış bir iştir." dedi."
Meryem Sûresi, 21. Âyet
"(Allah'ın bir mucizesi olarak İsa şöyle) dedi: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum. O bana kitab verdi ve beni bir peygamber yaptı.""
Meryem Sûresi, 30. Âyet

Anlamca ilgili âyetler

"Ay tutulur,"
Kıyâmet Sûresi, 8. Âyet
"Yâsîn."
Yâsîn Sûresi, 1. Âyet
"Hâ Mîm."
Mü'min Sûresi, 1. Âyet
"Hâ Mîm."
Fussilet Sûresi, 1. Âyet
"Yaydıkça yayanlara,"
Mürselât Sûresi, 3. Âyet
"Usulcacık çekenlere,"
Nâziât Sûresi, 2. Âyet
"Ey örtünen! (Peygamber)"
Müzzemmil Sûresi, 1. Âyet
"Dalbastı kirazlar,"
Vâkıa Sûresi, 28. Âyet
"Cennetime gir."
Fecr Sûresi, 30. Âyet
"Yakınlığı olan bir yetime,"
Beled Sûresi, 15. Âyet

Risale-i Nur'da Geçtiği Yerler

Mu’cizenin hakkaniyetine dair

Mektubat · s.152 İkinci Nükteli İşaret

Mu’cizat-ı Kur’aniye Risalesi

Sözler · s.583 Yirmi Beşinci Söz

Mu’cizat-ı Ahmediyeye (A.S.M.) dair

Mektubat · s.151 On Dokuzuncu Mektup

Şakk-ı Kamer mucizesi hakkında

Sözler · s.952 On Dokuzuncu ve Otuz Birinci Sözlerin Zeyli
Mektubat · s.303 Sh.'daki 3.p

Cenaze, melâike ve cinlerde tezahür eden Mu’cizat-ı Ahmediyye (a.s.m) hk.

Mektubat · s.263 İkinci Şube

Mu’cizat-i Ahmediye ( a.s.m ) çok mütennevidir

Mektubat · s.155 Üçüncü Nükteli İşaret

Duayı Nebeviye ile zâhir olan mu’cizeler hakkında

Mektubat · s.243 On Dördüncü İşaret

Hz. Muhammed’in (a.s.m.) korunma ve ismetine ait mu’cizeler hakkında

Mektubat · s.269 Üçüncü Şube

Bereket-i taam ( yiyecek ) mu’cizeleri hakkında

Mektubat · s.190 Yedinci Nükteli İşaret

Ağaçlara ait mu’cizeler hakkında

Mektubat · s.212 Dokuzuncu İşaret
Mektubat · s.219 Onuncu İşaret