‹ Nur Rehberi Kütüphanesi

MÜNAKAŞA ( TARTIŞMA )

Bediüzzaman Said Nursî'nin Risale-i Nur Külliyatı'nda MÜNAKAŞA ( TARTIŞMA ) konusuyla ilgili bölümler, atıflar ve Kur'ân âyetleri.

Kur'ân-ı Kerîm'den İlgili Âyetler

Konu adının geçtiği âyetler

"Siz Allah'ın izni ile düşmanlarınızı öldürürken, Allah, size olan vaadini yerine getirmiştir. Allah size sevdiğiniz (galibiyeti) gösterdikten sonra zaafa düştünüz. (Peygamber'in verdiği) emir hakkında tartışmaya kalkıştınız ve isyan ettiniz. Kiminiz dünyayı istiyordu, kiminiz ahireti istiyordu. Sonra Allah sizi, denemek için onlardan geri çevirdi ve sizi bağışladı. Allah müminlere karşı çok lütufkârdır."
Âl-i İmrân Sûresi, 152. Âyet
"Kavmi onunla tartışmaya başladı. O da onlara dedi ki: "Beni doğru yola eriştirdiği halde Allah hakkında benimle mücadele mi ediyorsunuz? O'na ortak koştuklarınızdan hiç korkmuyorum, ancak Rabbimin dilediği şey hariç. Rabbim ilmiyle her şeyi kuşatmıştır. Hiç düşünmez misiniz?""
En'âm Sûresi, 80. Âyet
"Ve gerçek, gün gibi açığa çıktıktan sonra bile seninle münakaşaya devam etmişlerdi; sanki göz göre göre ölüme sürükleniyorlardı."
Enfâl Sûresi, 6. Âyet
"İbrahim'den korku iyice geçip gidince, bu müjde de kendisine gelince, bizim (meleklerimiz)le Lut kavmi hakkında tartışmaya girişti:"
Hûd Sûresi, 74. Âyet
"Melekler: "Ey İbrahim! Bu konuda bizimle tartışmaktan vazgeç. Çünkü Rabbinin emri kesin olarak geldi ve onlara geri çevrilmesi mümkün olmayan bir azap gelecektir."
Hûd Sûresi, 76. Âyet
"Ashabı Kehf'in sayılarında ihtilaf edenlerden bazıları: Onlar, üç kişidir, dördüncüleri köpekleridir" diyecekler. Diğer bazıları da "Onlar, beş kişidir, altıncıları köpekleridir " diyecekler. Her ikisi de bilinmeyen hakkında tahmin yürütmektir. (kimileri de:) "Onlar, yedi kişidir; sekizincisi köpekleridir" derler. De ki: "Onların sayılarını Rabbim daha iyi bilir." Onları ancak pek azı bilir, Bu sebeple onlar hakkında bu bildirilenler dışında bir münakaşaya girişme ve bunlar hakkında hiç kimseye de bir şey sorma!"
Kehf Sûresi, 22. Âyet
"İki bağın sahibinin ayrıca başka geliri vardı. Bundan dolayı bu adam arkadaşıyla münakaşa ederken: "Ben malca senden daha zengin ve insan sayısı bakımından da senden daha güçlü ve üstünüm" dedi."
Kehf Sûresi, 34. Âyet
"Bunun üzerine kendisiyle münakaşa eden arkadaşı da ona şöyle dedi: "Seni topraktan, sonra seni bir damla sudan yaratan, daha sonra da seni insan haline getireni mi inkar ediyorsun?"
Kehf Sûresi, 37. Âyet
"Şu ikisi Rableri hakkında tartışmaya girmiş iki hasımdır. O'nu inkar edenler için ateşten elbiseleri biçilmiştir. Başlarının üstünden kaynar su dökülür."
Hac Sûresi, 19. Âyet
"Biri: "İşte bu benim kardeşim. Onun doksan dokuz dişi koyunu var, benim ise bir tek dişi koyunum var. Böyle iken: Onu da bana ver, dedi ve tartışmada beni yendi" diye anlattı."
Sâd Sûresi, 23. Âyet
"Şüphesiz ki bu haktır. Ateş ehlinin birbiriyle tartışması muhakkak olacaktır."
Sâd Sûresi, 64. Âyet
""Münakaşa ederlerken, benim melekler yüksek topluluğuna ait ne bilgim olabilirdi?""
Sâd Sûresi, 69. Âyet
"Ey Muhammed! İşte bunun için insanları tevhide davet et ve sana emredildiği gibi dosdoğru ol. Onların keyiflerine uyma ve de ki: "Ben Allah'ın kitaptan indirdiğine inandım ve bana aranızda adaleti gerçekleştirmem emredildi. Allah bizim de rabbimiz sizin de Rabbinizdir. Bizim yaptıklarımız bize, sizin yaptıklarınız da size aittir. Sizinle bizim aramızda hiçbir tartışmaya yer yoktur. Allah hepimizi biraraya toplayacaktır. Dönüş yalnız O'nadır."
Şûrâ Sûresi, 15. Âyet
"Onlar dediler ki: "Bizim ilâhlarımız mı daha hayırlıdır, yoksa İsâ mı?" Bu misâli sırf seninle tartışmak için ortaya attılar. Doğrusu onlar çok kavgacı bir topluluktur."
Zuhruf Sûresi, 58. Âyet

Anlamca ilgili âyetler

"Dilenciyi de azarlama."
Duhâ Sûresi, 10. Âyet
"Ay tutulur,"
Kıyâmet Sûresi, 8. Âyet
"Konulmuş kadehler,"
Gâşiye Sûresi, 14. Âyet
"İnsanların ilâhına,"
Nâs Sûresi, 3. Âyet
"Hâ Mîm."
Mü'min Sûresi, 1. Âyet
"Hâ Mîm."
Fussilet Sûresi, 1. Âyet
"Cennetime gir."
Fecr Sûresi, 30. Âyet
"Usulcacık çekenlere,"
Nâziât Sûresi, 2. Âyet
"Yakınlığı olan bir yetime,"
Beled Sûresi, 15. Âyet
"Tükenmeyen ve yasaklanmayan"
Vâkıa Sûresi, 33. Âyet

Risale-i Nur'da Geçtiği Yerler

Münakaşa etmeme hakkında

İlm-i enaniyeti sahibi hoca ve vaazcılarla münakaşalar etmemeye dair

Kastamonu Lâhikası · s.354 Sh.’daki “Saniyen”

Kur'an ve Hadislerle alakalı münakaşalar ve şartları hakkında

Mektubat · s.584 Sh.’daki 1.p.'dan İtibaren (s.587'nin 3.p.'a kadar)

Sakın sakın münakaşa etmeyiniz;

Şuâlar · s.506 Sh.'daki Mektup

Siyaset gibi tarafgirlik ve münakaşayı doğuran ortamlara girmemek ve alâkadar olmamak

Baba evlât arasında münakaşa olmamalı

Hadisler hakkında münakaşa etme ve şüphe duyma hakkında

Mektubat · s.585 Sh.'daki 1 ve 2.p
Sözler · s.544 Dördüncü Asıl

Hocalara ve tarikat ehillerine ilişmeme ve münakaşa etmeme hakkında

Bu konuyu etkileşimli fihristte incele →
Kart hazırlanıyor…